piątek, 1 kwietnia 2016

Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami)








 
 
Przepis autorski (mój).
 Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie.
Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę.
Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe.
Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko.

(Tortownica o średnicy 16 cm)
2 jajka
150 ml śmietany jogurtowej/jogurtu naturalnego
50 ml oleju
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki soli (można odrobinę więcej)
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
150g pieczarek + 1 łyżka masła do smażenia + sól
80g żółtego sera
50g dowolnej wędliny (u mnie szynka i boczek parzony)
Wierzch:
50g żółtego sera
szczypiorek do posypania

Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle - lekko posolić.
Jajka ubić mikserem - do puszystości.
Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
(Konsystencja powinna być jednolita i gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem i wędliną.
Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
  Ciasto piec (do tzw. suchego patyczka) około 45-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroiło.
Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem.