niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciastko XXL






 Zainspirowałam się przepisem z blogu: Blondynka Gotuje.
Ciacho nie tylko efektownie wygląda, ale również świetnie smakuje i p
omimo swych gabarytów - naprawdę szybko znika.
 (Według podanego przepisu można przygotować ciastka w wersji mini.)
Pewnie zauważyliście moją pasję do pieczenia ciasteczek..
Właśnie to ciastko było jej początkiem i mam do niego wielki sentyment.

(Forma o średnicy 30 cm)
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
120g masła
200g cukru
1 szczypta soli
Dodatkowo:
120g posiekanej czekolady (użyłam mieszanej, m.in. z bakaliami, nadziewanej oraz pralinek)
50g M&Msów lub innych kolorowych groszków

 Masło, cukier i sól - utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajko i ekstrakt waniliowy.
Po zmiksowaniu wsypać (po trochu, ciągle mieszając) mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  (Masa ma wyjść odrobinę grudkowata.)
Na końcu w mikserze zmienić końcówki (na spiralne) i do ciasta wmieszać M&My oraz posiekaną czekoladę.
Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-30 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.