środa, 20 kwietnia 2016

Ciastka z masłem orzechowym, czekoladą i M&M'sami




   
Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni.
Ciasta są rewelacyjne i już podczas pieczenia - pachną tak cudownie, że trudno im się oprzeć.
   Świetnie łączą w sobie płatki owsiane, masło orzechowe i pyszną czekoladę.
Zresztą co ja będę pisała...?
Sami się przekonajcie, bo są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

(14-15 sztuk)
60g masła + odrobina soli (ewentualnie masło solone)
75g cukru
90g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzeszków)
1 jajko (małe)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
80g maki pszennej
20g płatków zbożowych/owsianych
50g czekolady (użyłam nadziewanej)
Dodatkowo:
M&M'sy

Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy.
Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami.
 Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników.
Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego.
Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach, bo rozrosną się na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W ciasteczka delikatnie powciskać M&M'sy.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 8-10 minut (nie dłużej!) w 180 stopniach.
Ciastka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą miękkie i jakby niedopieczone, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.)