niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciastka z ciecierzycy (i krem)




Ciastka są po prostu rewelacyjne i jak trafiłam na ten przepis od razu przystąpiłam do pieczenia.
Co do smaku - nie miałam obaw, bo w końcu robiłam (i nadal robię) kulki z fasoli.
 Nawet moja rodzina pałaszowała je ze smakiem, a to rzadkość w przypadku niecodziennych zastosowań i połączeń różnych produktów.
Ciastka nie należą do typu tych kruchych, są miękkie i mocno orzechowe.
 Z podanych składników można przyrządzić pyszny krem/smarowidło.
Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego) oraz błonnik, który pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny, więc słodząc ciastka/krem syropem z agawy - mogą je spożywać diabetycy.

 (około 14 sztuk)
2 łyżki masła orzechowego (czubate)
2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie; dodałam cukier waniliowy)
1 szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)
Dodatkowo:
groszki czekoladowe/posiekana czekolada

Cieciorkę odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku kuchennym.
Wszystkie składniki (oprócz groszków/czekolady) zmiksować na gładką i jednolitą masę.
Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą.
Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.)
Piec około 15 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją.

Dodatkowo ciastka (przed pieczeniem) posypałam mikro kroplą truskawkową.



 Przepis z blogu: FLOW Mummy.