poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek)







Przepis autorski (mój).
Ciasteczka są pyszne, niezwykle aromatyczne i jednym słowem - trudno im się oprzeć.
Użyłam oliwy z oliwek, której smak jest delikatnie wyczuwalny, dlatego polecam użycia takiego rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada.
Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny.
Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą.
Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę.
Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę.

(20 sztuk)
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka cukru (można nieco mniej)
1 jajko (duże)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej)
1 łyżka aromatu pomarańczowego
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
cukier do obtaczania ciastek
Opcjonalnie:
mleko

Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.)
Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach.
(Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.)
Ciastka ostudzić na kratce.