środa, 23 marca 2016

Zupa porowo-serowa z kluskami kładzionymi



 Prosta zupa, która smakuje rewelacyjnie.
Być może to zasługa klusek, które idealnie komponują się z serowo-kremowym smakiem.

mięso na wywar
1 por
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 listek laurowy
50-100g serka topionego (w zależności od upodobań)
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
prażona cebulka (opcjonalnie)
natka pietruszki
starty parmezan
sól, pieprz
Kluski:
1 jajko
1 łyżka mleka
mąka (*)
szczypta soli
 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli i listka laurowego.
Do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera.
Pora poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować do miękkości warzyw.
Przygotować kluski.
Jajko ubić ze szczyptą soli, dolać mleko, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. 
(Ciasto powinno być dosyć gęste.)
Małą łyżeczkę zanurzać w gotującej się zupie, nabierać ciasto (1/3 łyżeczki) i wkładać ją ponownie do zupy. 
W taki sposób postępować, aż zużyje się całe ciasto.
Po wypłynięciu kluseczek - do garnka dodać rozpuszczony serek topiony i natkę pietruszki.
Po nalaniu do miseczek posypać prażoną cebulką i startym parmezanem.
 
(*)  Niestety - jajka są różne, mąki mogą mieć rozmaitą chłonność ze względu na typ i sposób przechowywania, więc bywa, że z pozornie takich samych składników zastosowanych w takim samym stosunku - wychodzi nam coś innego. Dlatego też dokładnej ilości mąki nie podaję.