wtorek, 29 marca 2016

Szczęśliwe garnki EXTRA - Edipresse Książki - przepisy na cztery pory roku i święta - recenzja


https://www.facebook.com/edipresseksiazki/



"Szczęśliwe garnki EXTRA" to najnowsza książka kucharska Beaty Pawlikowskiej wydana przed wydawnictwo Edipresse Ksiązki.
Premiera marca 2016!


"W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra miła, pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki.
Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.
Oto prawie 200 przepisów na moje ulubione potrawy na wszystkie pory roku."
 (Beata Pawlikowska)

Książka zawiera 183 przepisów, które podzielone są na każdą porę roku oraz święta (Boże Narodzenie i Wielkanoc).
Dodatkowo można w niej znaleźć wskazówki - jak wykonać zdrowe ciastka i ulubione chleby Pani Beaty.


Spis treści:

Filozofia pięciu przemian

Działy:

Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Ciastka
Chleb 

 Krótka alfabetyczna lista produktów żywnościowych z podziałem na żywioły, czyli smaki


Wszystkie dania są przyrządzane na bazie zdrowych składników.
Robi się je niezwykle szybko i myślę, że nawet amator kuchenny - poradziłby sobie w wykonaniem danej potrawy.
Doświadczeni kucharze również znajdą tu coś dla siebie.
 Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie przepisy prezentują się pysznie i osobiście - na pewno z nich skorzystam.
Dylemat... Od którego zacząć?









Dodatkową ciekawostką książki jest zastosowanie zasady gotowania zgodnie z filozofią pięciu przemian.
Polega ona na tym, żeby składniki były dodawane w określonej kolejności.
Dlaczego?
Chodzi o to, aby używać produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności - wszystkie nasze narządy wewnętrzne. 
Dzięki temu, każdy z nich zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje.
  Każda rzecz, którą spożywamy w określony sposób działa na konkretne narządy, samopoczucie i ogólnie - funkcjonowanie całego organizmu.
Cały ten proces, żywioły narządów i kategorie produktów - są tu opisane.
To jest naprawdę ciekawe!
Może sami chcecie się przekonać - czy gotowanie zgodnie z takimi zasadami wpływa na smak potrawy i nasze samopoczucie?
Ja to sprawdzę - tak z ciekawości.


 Książka jest bardzo ładnie wydana i aż chce się trzymać ją w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz apetyczne przepisy.
Zawiera 424 strony, więc jest co wertować.
Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata.
Jest również doskonałą propozycją na miły i praktyczny prezent.