piątek, 4 marca 2016

Surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami)






Bardzo lubię czerwoną kapustę, ale o tym już Wam wspominałam (klik) .
Kapusta połączona z suszonymi śliwkami daje bardzo smakowity efekt.
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale i nie tylko.
U mnie często znika w wersji solo - jako samoistna przekąska.
Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*).

1/2 małej główki czerwonej kapusty (około 70 dag)
1 cebula (mała)
5 suszonych śliwek
Dodatkowo:
4 łyżki majonezu (można użyć jogurtu naturalnego)
4 łyżki oliwy z oliwek (można nieco więcej)
sól, pieprz, cukier
ocet jabłkowy
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, a śliwki drobno pokroić.
Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić do smaku.
Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się".

(*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty.
Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty.
Odcedzić i ostudzić.

Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki.