poniedziałek, 7 marca 2016

Sernik alzacki z polewą czekoladową








Zainspirowałam się przepisem Michela Morana.
Troszkę go zmodyfikowałam i uprościłam przygotowanie.
Sernik rozpływa się w ustach - jest delikatny, puszysty i taki... serowy.
Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi.
Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru.

(Tortownica o średnicy 21 cm)
Spód:
250g mąki pszennej
120g masła/margaryny
50g cukru
3-4 łyżki mleka
Masa serowa:
750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia)
75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej)
2 jajka
90g cukru
30g mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
100g czekolady
3 łyżki śmietanki 

 Przygotować ciasto na spód.
Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem.
Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować.
(Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.)
Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem.
Na ciasto przelać masę serową.
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach.
(Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.)
Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą.
(Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki.)
Udekorować wg uznania.