poniedziałek, 14 marca 2016

Roladki schabowe z ketchupem i żółtym serem



 

 Pyszna propozycja na dość szybki i prosty obiad.
Roladki są miękkie, soczyste, a ciągnący się ser nabiera pomidorowego akcentu.
Takie nadzienie - to niby nic wielkiego, ale idealnie sprawdza się jako wypełnienie roladek.
 Oba składniki fajnie się połączyły.
Jeśli ktoś lubi - można dodać suszone pomidory.
Niestety w mojej rodzinie tylko ja je jadam..
 
(5 sztuk)
  5 plastrów schabu
sól, pieprz
Nadzienie:
5 łyżek ketchupu
50g żółtego sera
Dodatkowo:
 1 jajko
mąka
bułka tarta
olej

Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami.
 Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem i obficie posypać uprzednio startym serem.
Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku i bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z każdej strony.
(Początkowo smażyłam pod przykryciem, dzięki czemu roladki wyszły bardzo soczyste.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym).