środa, 2 marca 2016

Roladki schabowe z boczkiem, fasolką i kabanosami (ziołowe)






Przepis autorski (mój).
 Pyszna propozycja na dość szybki i troszkę urozmaicony obiad.
Roladki są miękkie, soczyste i kuszą swym smakowitym aromatem.
Posiadają ziołową nutę, która idealnie współgra z całością dania.

(6 sztuk)
6 plastrów schabu
1 łyżka ziół prowansalskich (płaska)
sól, pieprz
Farsz:
6 plastrów boczku (cienkich, wędzonego lub parzonego)
6 kawałków kabanosa (użyłam cieniutkich o smaku chorizo)
6 strąków fasolki szparagowej zielonej
6 strąków fasolki szparagowej żółtej
1 cebula
Dodatkowo:
 1 jajko
mąka
bułka tarta
olej

 Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami.
 Każdy plaster mięsa posmarować odrobiną musztardy, położyć boczek i na jednym z końców: 1/6 cebuli, oba rodzaje fasoli (po 1 strąku) oraz kawałek kabanosa.
Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku i bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z każdej strony.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym).