wtorek, 29 marca 2016

Półgotowe ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym (z ciasta kruchego)




 Przepis autorski (mój).
Dlaczego ciastka - półgotowe?
Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego.
Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni.
Ciastka mogą być nadziewane czekoladą lub dowolnym dżemem - wg własnych upodobań.
Niżej przedstawiam wersję z brzoskwiniami.

1 płat gotowego ciasta kruchego
Nadzienie brzoskwiniowe:
1/2 kg brzoskwiń
3 łyżki cukru (ilość w zależności od słodkości brzoskwiń)
Dodatkowo:
jajko/mleko do posmarowania (opcjonalnie)
cukier puder do posypania

Przygotować nadzienie.
Umyte, obrane i pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku.
Dodać cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty.
Z ciasta (foremką lub można za pomocą szklanki) wycinać dowolne kształty (używałam przyrządu do pierogów, który od razu sklejał ciastka; widoczny na zdjęciu).
Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję musu brzoskwiniowego i przykryć drugim kawałkiem.
Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem).
Ciastka opcjonalnie można posmarować rozmieszanym jajkiem lub odrobiną mleka (będą lśniące).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.