czwartek, 24 marca 2016

Placki ziemniaczane z czarnuszką i kawiorem z bakłażana






Pomysł autorski (mój).
Placki ziemniaczane, czyli najprostsza potrawa z ziemniaków - znana chyba dla każdego.
Poniżej przedstawiam urozmaiconą wersję, która nie tylko świetnie smakuje, ale równie zaskakuje swoim wyglądem.
Czarnuszka została użyta jako zamiennik pieprzu i posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Jednakże nie będę wymieniała wszystkich jej zalet, bo o tym można byłoby napisać dłuuugie wypracowanie.
Przyznam też, że kawior z bakłażana jest rewelacyjny i odkąd go spróbowałam - na stale zagościł w moim jadłospisie.
Placki to jedna z wielu możliwości jego zastosowania, bo osobiście - potrafię go wyjadać prosto ze słoiczka.
 
 4-5 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki czarnuszki w ziarenkach
czarnuszka mielona (opcjonalnie do smaku)
sól (do smaku)
Dodatkowo:
olej do smażenia
 Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej, posiekaną cebulę i ziarenka czarnuszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Smażyć z obu stron na rumiano.
(Użyłam specjalnej patelenki w kształcie serduszka.)
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Podawać z kawiorem z bakłażana.

Zdjęcie producenta.