niedziela, 6 marca 2016

Pizza z patelni





 Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje.
Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was.
Poniżej przedstawię przykładową wersję.

20g drożdży
1,5 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli (płaska) 
1 szczypta cukru
Dodatkowo (wg uznania):
sos pomidorowy
szynka
żółty ser
kukurydza z puszki
szczypior, suszona cebulka
ketchup (polecam z firmy Roleski)

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody.
Całość wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych.
Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni)  po około 3 minuty - z obu stron.
(Najlepiej smażyć na średnim ogniu.)
Po zdjęciu z patelni posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki (u mnie m.in. ser, szynka, kukurydza).
Pizzę ponownie umieścić na patelni i pod przykryciem smażyć przez kolejne 3-5 minut.