sobota, 19 marca 2016

Pasta jajeczna z bekonem i prażoną cebulką



Przepis autorski (mój).
Pasta jest przepyszna i polecam jej wykonanie - zachowując proporcje poniższych składników.
Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz nawet plackami naleśnikowymi.

3 jajka
50g wędzonego boczku
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
1 łyżka prażonej cebulki
po 1 szczypcie: soli, pieprzu naturalnego, curry, papryki słodkiej

Jajka ugotować na twardo.
Wędzony boczek pokroić w plasterki, podsmażyć i pokroić w bardzo drobniutką kostkę.
Jajka, majonez, musztardę i ketchup - wymieszać blenderem (na gładka masę).
Dodać wędzony boczek oraz przyprawy.
Całość ponownie wymieszać (nie dokładnie, aby boczek był wyczuwalny).
Na koniec pastę połączyć z prażoną cebulką i schłodzić w lodówce.