środa, 2 marca 2016

Paprykowe chipsy ze skórek drobiowych


 
Chipsy ze skórek wieprzowych nie maja sobie równych, ale te także nadają się na smaczną przekąskę.
Co prawda, na ich przygotowanie należy poświęcić trochę czasu, lecz efekt jest opłacalny.

skórki drobiowe
papryka w proszku
sól

Umyte skórki drobiowe pokroić w kawałki (około 1 x 1,5 cm) i wymieszać z przyprawami (nie przesadzać z solą).
Całość przełożyć na blachę do pieczenia (w taki sposób, aby skórki nie nachodziły na siebie) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec/suszyć przez kilka godzin (około 3 lub więcej) w temperaturze 130-140 stopni.
(Powinny być zarumienione i chrupkie.)
Odsączyć z tłuszczu (na papierowym ręczniku).
(Dodatkowo skórki po ostudzeniu można wrzucić na sekundę do głębokiego, mocno rozgrzanego oleju - wtedy bardziej napęcznieją.)