wtorek, 8 marca 2016

Papryczki w oleju nadziewane serkiem




Papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem.
Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska.
Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem.
Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze.

10 papryczek czereśniowych
150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta)
Zalewa:
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
300 ml oleju
2 łyżki octu jabłkowego

Papryczki poucinać od góry.
Ze środka dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka z wodą oraz octem.
Gotować kilka minut (od momentu zagotowania się wody).
Odcedzone i ostudzone papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku - z obranym czosnkiem i oregano.
Całość zalać gorącym olejem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni.
 
Najlepiej jak serek ma intensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić i lekko przesolić, gdyż zbyt mało solony serek w połączeniu z olejem i papryką będzie mdły.
Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy.