niedziela, 27 marca 2016

Orzechowe a'la tiramisu z brzoskwiniami



Przepis autorski (mój).
 Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie.
Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 

300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy)
250g serka mascarpone
120g cukru pudru
300 ml śmietany min. 30%
1 zagęstnik do śmietanki
3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru)
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 brzoskwinie w syropie

Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym.
Przygotować krem.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone.
(Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.)
Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce.
Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu).
Ponownie poukładać namaczane ciastka i rozsmarować cienką warstwę kremu.
Całość obficie posypać orzechami.
Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.