wtorek, 8 marca 2016

Neleśniki z serem (placki z budyniem)








Naleśniki z serem zapewne każdy zna i bardzo lubi.
W tej wersji do placków dodałam proszek budyniowy, który nadaje im ciekawego smaku i delikatności.
Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat.
Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.

Ciasto:
2 jajka
1 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
ok 1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Nadzienie:
200g
twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia)
 1 żółtko (opcjonalnie)
1,5-2 łyżki cukru (do smaku)
1 łyżeczka cukru waniliowego
 1-2 łyżki śmietany
kilka kropel aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
1-2 łyżki masła

Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem).
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy. 
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
W międzyczasie przygotować nadzienie z sera.
Wszystkie składniki rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
 Każdy z placków posmarować twarożkiem, zwinąć i obsmażyć na maśle.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną, polewą czekoladową, dżemem - czy świeżymi owocami (wg gustu).