wtorek, 15 marca 2016

Naleśniki pomidorowe






Przepis autorski (mój).
Lubię jak placki naleśnikowe maja w sobie to "coś".
Ketchup jest idealnym rozwiązaniem, aby nadać im pomidorowego i niezwykłego smaku.
Do tego proste nadzienie (dla hejtujących - nie jem parówek z odpadów) i mamy przepyszne naleśniki, które są idealnym rozwiązaniem na syty posiłek.

(7 sporych sztuk)
Placki:
150 ml mleka
150 ml wody gazowanej
 8-9 łyżek mąki pszennej (czubatych)
10 łyżek ketchupu pikantnego (płaskich; może być łagodny - wg gustu)
 1 jajko
  1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy
Nadzienie:
200g żółtego sera
7 parówek (użyłam cielęcych)
 Dodatkowo:
masło do obsmażenia

Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać wodę, mleko, ketchup, przyprawy i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).
Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
Każdy z naleśników (gotowych) obficie posypać żółtym serem (startym), na brzegu położyć kiełbaskę i zwinąć (brzegi złożyć do środka i całość zrolować).
Tak przygotowane obsmażyć na maśle.
Podawać z ulubionym sosem lub posypać dodatkową porcją sera.