niedziela, 13 marca 2016

Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem






Przepis autorski (mój)
Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki.
Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne.

Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia.
 Długo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze.

(7-8 sztuk)
80g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 
1/3 łyżeczki soli (wg smaku)
1 szczypta pieprzu (solidna)
1 jajko
3 łyżki musztardy (płaskie)
60 ml mleka
30 ml oleju/oliwy
Dodatkowo:
30g żółtego sera
1 cebula (zwykła; mała)
1/2 cebuli czerwonej (mała)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Ponadto:
żółty ser do posypania

W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
 W drugiej zmiksować jajko, musztardę, olej i mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z posiekaną cebulę i żółtym serem - pokrojonym w kostkę.
(Masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
 Babeczki posypać startym serem.
 Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.