sobota, 12 marca 2016

Mazurek jogurtowy (z dżemem)


Mazurek to typowe ciasto świąteczne - kuchni polskiej.
Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe.
Nadzienie, to również indywidualny wybór.
Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura.
Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną.
A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje.
Poniższy przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi.
Często z niego korzystam, gdy nie mam czasu na "wymyślniejszego" mazurka.

Ciasto:
300g mąki
150g jogurtu naturalnego
200g cukru
150 g oleju roślinnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek waniliowy
Lukier:
sok 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wody
Dodatkowo:
dżem do przełożenia

Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką.
Do drugiej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i również dokładnie wymieszać.
Składniki mokre połączyć łyżką (nie mikserem) z suchymi.
Całość przelać do prostokątnej blaszki.
Ciasto piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
 Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć dżemem i pokryć lukrem.
Lukier przygotować poprzez dokładne utarcie wszystkich składników podanych powyżej.