czwartek, 17 marca 2016

Langosze



Przepis spisałam (dawno temu) z internetu i źródła nie pamiętam.
"Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i również słowackiej).
Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów.
Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia)

(4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych)
Ciasto:
250g mąki + 1/2 łyżeczki soli
1 średni ziemniak (ugotowany)
15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska)
180 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
Sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 szczypta soli
Dodatkowo (*):
4 łyżki śmietany (czubate)
70g żółtego sera (startego)
szczypior
olej do smażenia (można dodać odrobinę masła klarowanego)

W misce wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut.
Do drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko.
Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować sos.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
(Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.)
Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść i podzielić na 4-5 części.
Z każdej porcji uformować kulę, spłaszczyć i delikatnie rozciągnąć.
(Grubość placka powinna wynosić około 1-1,5 cm.)
Smażyć (pojedynczo) na rozgrzanym (i głębokim) oleju z obu stron.
Układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu.
Wierzch placków posmarować sosem czosnkowym, śmietaną, posypać serem i ulubionymi składnikami.

(*) Placki można podawać z dowolnymi dodatkami i sosami. Osobiście dołożyłam szynkę, prażoną cebulkę i sos pomidorowy.