piątek, 4 marca 2016

Kurczak w marynacie mleczno-jogurtowej FIT (z makaronem ryżowym)







Tak przygotowany kurczak jest dowodem na to, że jedząc dietetycznie - można zjeść naprawdę smacznie.
Dodatkowo z mięsa (przed pieczeniem) można ściągnąć skórę - będzie mniej kalorycznie.
Danie przygotowuje w bardzo prosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos.
Reszta dodatków zależy od Was.
U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy (Bio Fabijańscy).

(3 porcje)
1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części)
Marynata:
100 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa
1 cebula
Dodatkowo:
rękaw/worek do pieczenia

Mięso umyć i umieścić w misce.
Składniki marynaty połączyć i przelać na kurczaka.
Dodać cebulę (pokrojoną w piórka), wymieszać i odstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny.
Po tym czasie kurczaka (z marynatą) - umieścić w rękawie/worku.
 (Rękaw/worek dokładnie zawiązać.)
Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się.
Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić.