środa, 30 marca 2016

Kurczak po chińsku z ryżem


 Pyszne i proste danie, które robi się ekspresowo.
Całość jest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak.

 1 pierś z kurczaka (podwójna)
100g ryżu
1 jajko
około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka)
sos sojowy

1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli
curry
kurkuma
słodka papryka
sól
Dodatkowo: 
mąka
olej

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym.
Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką i solą.
Ugotować ryż na sypko (w osolonej wodzie). 
Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru).
Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko. 
Po chwili wymieszać.
Dodać ryż oraz warzywa.
  Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli.
Całość podgotować 10 min.
Doprawić wg smaku.