niedziela, 20 marca 2016

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym



Przepis autorski (mój)
Prosta propozycja na doskonałego kurczaka z zarumienioną i chrupiącą skórką (dzięki maśle).
Mięso jest miękkie, soczyste i posiada kuszący aromat.
Możecie użyć zwykłego masła i wymieszać je z kilkoma ząbkami rozmiażdżonego czosnku.

1 kg udek z kurczaka (użyłam ćwiartek) 
50g masła czosnkowego 
przyprawa do pieczonego kurczaka z czosnkiem (może być zwykła) 
1 łyżka suszonej natki pietruszki 
Dodatkowo:
olej

Udka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawą do kurczaka.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną oliwy, obłożyć wiórkami masła i posypać natką pietruszki.
Piec w rozgrzanym piekarniku (190 stopni) przez ok 1h (bez przykrycia).
(W trakcie pieczenia kurczaka obrócić na drugą stronę.)