poniedziałek, 21 marca 2016

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)





Przepis autorski (mój).
Kolejna propozycja na pysznego, zarumienionego (dzięki maśle) kurczaka.
Mięso jest mięciutkie, delikatne, idealnie odchodzi od kości i smakowicie współgra ze smakiem pieczarek.
Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować kurczaka, wstawić do piekarnika i czekać na efekt.

(3-4 porcje)
700-800g ćwiartek/udek/podudzi z kurczaka
5 pieczarek (dużych)
50g masła
Dodatkowo:
przyprawa do kurczaka
2-3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Kurczaka (ćwiartki można przekroić na pół) umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną masła, a następnie przyprawą do kurczaka.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego masłem.
Pieczarki pokroić w plastry i obłożyć nimi kurczaka.
Całość oprószyć solą z pieprzem (opcjonalnie), skropić (mniej więcej równomiernie) sosem sojowym i polać resztą roztopionego masła.
Piec około 70-90 minut w 180 stopniach.
(Można piec krócej. W międzyczasie pieczarki przemieszać, aby - nie były suche.)