sobota, 5 marca 2016

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze)









Inspiracja z blogu: Feerie Smaków.
 Masło orzechowe w łatwy sposób można przyrządzić samemu (klik).
Ciasteczka są reeewelacyjne.
Przypominają orzechowe herbatniki, a samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza.
 Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem.
Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem.
  Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują się w zamkniętym pojemniku.

(około 24 sztuk)
225g mąki pszennej 
180g cukru
140g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa; z dodatkami - jest rewelacyjne)
100g masła/margaryny
1 jajko
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
cukier do obtaczania

Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Dodać masło orzechowe i aromat waniliowy.
Po wymieszaniu - wbić jajko.
Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą.
Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania). 
Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).
Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12 minut w 180 stopniach.
 (Nie za długo, bo będą bardzo twarde.)
Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia.