piątek, 18 marca 2016

Kruche ciasteczka z dżemem








Przepis z blogu: Sto kolorów kuchni.
Kolejne ciasteczka, które zasługują na miano tych najlepszych.
Smakują rewelacyjnie - nawet bez nadzienia, jedynie posypane cukrem pudrem.
Pokochają je dzieci - jak i dorośli.
U mnie za każdym razem znikają ekspresowo!

   Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(około 40 pojedynczych sztuk)
125g masła/margaryny
60g cukru
1 jajko
kilka kropel aromatu waniliowego (dodałam śmietankowy)
200g mąki pszennej
30g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
ulubiony dżem/konfitura (użyłam konfitury morelowej)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

 Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników.
Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm.
(W razie potrzeby podsypywać mąką.)
Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty.
W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki.
 Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec 15 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko zarumienione.)
 Ostudzić na kratce.
Na środku każdego (całego) ciastka umieścić odrobinę dżemu/konfitury i przykryć ją/go ciastkiem z dziurką.
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Do wałkowania ciasta śmiało mogę polecić stolnicę silikonową, która jest do nabycia w sklepie: Przyjemne gotowanie.