wtorek, 22 marca 2016

Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Kalamata Jumbo









Przepis autorski (mój).
 Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie.
Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę.
Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły.
Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce.
Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks oprócz - świetnego smaku, długo pozostaje świeży.
Warto użyć produktów dobrej jakości, więc śmiało mogę polecić EVGE.
Oryginalne i greckie produkty do nabycia w sklepach internetowych.
Resztę oliwek wyjadłam prosto ze słoika.

(Forma o wymiarach około 9 x 19 cm)
2 jajka
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka chili w proszku
sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę)
Dodatkowo:
50g żółtego sera
50g salami (może być szynka) 
10 oliwek Kalamata Jumbo z pestką
1 cebula (mała)
2 suszone pomidory
1/3 pęczku szczypiorku
Wierzch:
plastry salami do dekoracji
żółty ser do posypania

Jajka ubić mikserem - do puszystości.
Mieszając - dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Konsystencja powinna być jednolita i gładka.)
Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami.
Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi na pół) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Keks piec (do tzw. suchego patyczka) około 35-40 minut w 190 stopniach.
(Piekąc w większej formie - odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.)
Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroił.
Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem.