środa, 16 marca 2016

Karkówka duszona z pieczarkami


 Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie.
Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji.
Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie.
Można też użyć innego rodzaju mięsa.

5 plastrów karkówki
4-5 pieczarek (dużych)
1 cebula (duża)
1 listek laurowy 
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtaczania mięsa
olej

Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić i oprószyć solą z pieprzem.
 Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor.
Dodać pieczarki (pokrojone w plastry) i cebulę (pokrojoną w piórka).
Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
Doprawić do smaku.