czwartek, 17 marca 2016

Ekspresowe ciasto na mleku



 Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystałam z niego już niejednokrotnie.
Ciasto jest niezwykle proste i naprawdę baaardzo smaczne.
Ma delikatną konsystencję (jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem.
A tu (klik) wersja, w której ciasta użyłam jako blatów - przełożonych serkiem, bitą śmietaną i galaretką.

(Tortownica o średnicy 22 cm)
2 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
1/2 szklanki wiórek kokosowych


Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem.
Piec 40 minut w 190 stopniach.
15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni.