środa, 16 marca 2016

Czekoladowy serniczek z ricotty




Przepis autorski (mój).
Serniczek jest pyszny, niezwykle delikatny i lekko czekoladowy.
Ciasto (a może ciastko?) jest doskonałą propozycją dla osób, które nie lubią piec wielkich porcji.
Wiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej...
A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają.
 Spód:
 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki)
1 łyżeczka masła
Masa serowa:
120g sera ricotta
1 małe jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka likieru orzechowego
10g czekolady (użyłam gorzkiej)
Wierzch:
1 łyżeczka śmietany (może być 18%, polecam kremówkę)
odrobina cukru pudru
1 kostka czekolady


Przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować i połączyć z masłem.
Wyłożyć na spód małego naczynka żaroodpornego (lub kilku koklików).

Przygotować masę serową.
Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrem waniliowym.
Dodać startą czekoladę.
Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem i ułożyć na spodzie z ciasteczek.
Serniczek piec 30-35 minut w 170 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu (powinien być jeszcze ciepły) wierzch posmarować śmietanką wymieszaną z pudrem.
Po wsiąknięciu posypać startą czekoladą (aby się rozpuściła).
(Etap ze śmietanką można pominąć.)