czwartek, 3 marca 2016

Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną)






Przepis autorski (mój).
Ciasteczka są przepyszne - takie aromatyczne i niezwykle chrupiące.
Dzięki mące - posiadają wyrazisty i lekko orzechowy smak.
Ponadto mąka żytnia - korzystnie wpływa na nasz organizm.
O właściwościach zdrowotnych żurawiny nie będę pisała, bo z pewnością każdy wie, że jest jest ona uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie.

(około 22 sztuki)
110g masła (nie margaryny)
100g cukru (można nieco mniej)
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie połączyć.
(Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Masło powinno być zimne.)
Na końcu dodać suszoną żurawiną i całość ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kulki - o wielkości nieco mniejszej od orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Kulek nie spłaszczać - podczas pieczenia same rozejdą się na boki.)
Piec (koniecznie w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko rumiane. Należy uważać, aby nie przypaliły się, bo bardzo łatwo je przypiec i staną się gorzkie.)
Po tym czasie ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
(Bezpośrednio po upieczeniu będą miękkie, ale potem stwardnieją.)

Rada: Ciastka przed pieczenie można schłodzić w lodówce i należy pamiętać, aby piekarnik był rozgrzany. W przeciwnym wypadku istnieje prawdopodobieństwo, że ciasteczka roztopią się.
Tak samo może stać się, jeśli masło zastąpimy margaryną.