środa, 23 marca 2016

Czekolada wege (z orzechami i kokosem)






Czekolada ta - to dowód na to, że nie wszystkie słodycze są "złe".
Jest pyszna, bezglutenowa, bez cukru i co najważniejsze - domowa.
Przez pośpiech - zdjęcia tego nie ukazują, ale nawet moja rodzina dała jej wysoką notę - to duży plus przy takich "innych" słodkościach. 
Możecie użyć dowolnych bakalii i ulubionych dodatków.
(Ja uwielbiam orzechy włoskie i smak kokosa,)
Czekolada nadaje się dla osób z cukrzycą!
Miód należy zastąpić syropem z agawy.
Orzechy (w tym włoskie) mają niski indeks glikemiczny (15), więc śmiało mogą znaleźć się w czekoladzie diabetyka.

3/4 szklanki oleju kokosowego (mierzyłam w stanie stałym; najlepszy jest nierafinowany)
1/4 szklanki kakao (można mniej)
2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
Dodatkowo (opcjonalnie):
30g orzechów włoskich (użyłam Helio)
5 łyżek wiórek kokosowych

Olej kokosowy rozpuścić w rondelku.
Dodać kakao, miód (lub jeden z syropów).
Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Na końcu wsypać orzechy lub swoje ulubione dodatki.
Czekoladową masę przelać do płaskiego naczynia (*) wyłożonego folią spożywczą i wstawić do lodówki - aż czekolada zrobi się twarda.

(*) Robiłam w formie o wymiarach 12 x 16 cm i czekolada wyszła mi o grubości około 1,2 cm.