środa, 23 marca 2016

Ciasto na mleku przekładane (niezwykły sernik na zimno)





Przepis autorski (mój).
Pamiętacie podstawowy przepis ciasta na mleku?
Ciasto jest niezwykle proste i naprawdę baaardzo smaczne.
Ma delikatną konsystencję (jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem.
Tym razem przygotowałam wersję urozmaiconą, która wśród moich znajomych okazała się wielkim hitem. 
Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno.

(Tortownica o średnicy 22 cm)
Ciasto na mleku:
2 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
2 łyżki masła
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Masa z serka:
400g serka waniliowego homogenizowanego
2-3 łyżeczki żelatyny
Masa z bitej śmietany:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Ponadto:
1-2 banany
150g truskawek
wiórki kokosowe do posypania

Przygotować ciasto na mleku.
Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem.
Piec 40 minut w 190 stopniach.
15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni.
Przygotować masę z serka.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu zmiksować z serkiem.
 (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami serka.)
Przygotować masę z bitej śmietany.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną).
 (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Owoce pokroić w plasterki.
Ciasto przekroić na pół.
Na spodzie ułożyć warstwę bananów, masę z serka, truskawki, wierzch ciasta, banany i krem z bitej śmietany.
Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.
Udekorować wg uznania.