sobota, 26 marca 2016

Ciasteczka Wielkanocne







Pyszne, kruche ciasteczka, które niekoniecznie muszą być pieczone w okresie świątecznym.
Tu zostały wystylizowane na jajeczka, ale równie dobrze można wykrawać serduszka, okręgi - czy inne kształty.
 
(25-30 sztuk)
125g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko (duże)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego
Lukier:
 2 łyżki mleka/wody/soku z cytryny lub pomarańczy
cukier puder
  
barwnik (opcjonalnie)
Opcjonalnie:
ozdoby do dekoracji

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem.
Dodać pozostałe składniki.
Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę) i schłodzić w lodówce - co najmniej 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty (najlepiej jajeczka).
(W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.)
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ponałuwać (inaczej porobią się bąbelki) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 10-12 minut w 180 stopniach.
Ostudzić na kratce i udekorować wg uznania.
Lukier.
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w ciepłym mleku/wodzie/soku, opcjonalnie dodać barwnik i rozsmarować na na ciasteczkach.
Masa plastyczna.
Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty. 
Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować.

Użyłam gotowej masy cukrowej w kolorze białym i dodatkowo zabarwiłam ją barwnikami na różne kolory.