wtorek, 1 marca 2016

Ciasteczka orzechowe przekładane (z masą orzechową)







Ciasteczka w stylu włoskich amaretti, z tym że są orzechowe i z dodatkiem mąki.
 Uwielbiam orzechy włoskie (najbardziej ze wszystkich), więc nie mam innego wyjścia jak napisać - pychota!
Ogólnie rzecz biorąc - ciastka cudownie pachną, są chrupiące (nie twarde) i lekko słodkie.
Nadzienie z masy orzechowej - to taka kropka nad "i", ale ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków. 
A jeśli ktoś lubi mleko, to maczając ciasteczka - można wszystkie zjeść...

(około 50 pojedynczych sztuk)
2 białka 
150g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka likieru orzechowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:

Orzechy zmielić na drobno.
Do miski przełożyć białka, mąki, orzechy i cukier.
Wszystko razem wymieszać i na końcu połączyć z likierem.
(Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.)
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora.
Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm).
(Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.)
Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Po ostudzeniu połowę ciastek posmarować masą orzechową i przykryć pozostałymi.

(*) Ciastka zbyt długo pieczone będą twarde - choć ja takie wolę.
Mimo wszystko masa orzechowa (możecie użyć dowolnego nadzienia lub dżemu) - delikatnie je zmiękczy - nadal będą chrupiące.