wtorek, 29 marca 2016

Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach


 
Inspiracja z blogu: Picante Cooking.
Autorka przepisu jest rodowitą Ukrainką, więc zaufałam temu przepisowi.
Niektóre rzeczy lekko zmodyfikowałam i zrobiłam po swojemu.
W oryginale była słonina, lecz użyłam tłuściejszego boczku.
Poniżej jest opis już z modyfikacjami (po mojemu).

1,5 kg słoniny/boczku (w oryginale było 400g)
Marynata:
500 ml wody
150g soli
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu (użyłam mielonego)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarna kolendry (pominęłam)
Dodatkowo do obtoczenia:
sok z cytryny
majeranek
słodka papryka w proszku (polecam też wędzoną)
czosnek granulowany

Składniki marynaty połączyć i zagotować.
Słoninę/boczek pokroić w większe kawałki i umieścić w słoiku (użyłam 3 litrowego).
Całość zalać marynatą, zakręcić i odstawić do lodówki na 4 dni (u mnie 7).
Po tym czasie słoninę/boczek wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Każdy kawałek owinąć folią aluminiową i umieścić w zamrażalniku na 24 godziny.
(Zamrożenie boczku/słoniny bezpośrednio po wyjęciu z marynaty robi go/ją o wiele delikatniejszym/ą.)
Następnie w miseczce wymieszać przyprawy (podałam przykładowe; można użyć dowolnych wg własnych preferencji) i natrzeć (obtoczyć) nimi każdy kawałek boczku/słoniny.
Gotowe. 
Można podawać z dowolnymi dodatkami.
Przechowywać w folii w lodówce lub zamrażarce.