piątek, 11 marca 2016

Bigos z młodej kapusty (z mięsem, warzywami i jarmużem)



Zwykły bigos można urozmaicić i sprawić, że jego smak nabierze nowego oblicza.
Wystarczą drobne dodatki, niewielka zmiana i już mamy odmienioną potrawę.
U mnie tym nietypowym składnikiem był jarmuż - doskonałe źródło wielu wartości odżywczych.
W sumie to mało znana roślina, ale warto go poznać i polubić.
Nasz organizm będzie nam wdzięczny.

1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości)
kości schabowe lub żeberka (wg uznania)
kiełbasa (ilość wg uznania)
1-2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
50g jarmużu (oczyszczonego i umytego)
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość wg uznania)
papryka w proszku (wg gustu, idealnie sprawdzi się wędzona)
sól, pieprz
Dodatkowo:
 olej

Ugotować wywar z kości lub żeberek (w osolonej wodzie).
Dodać poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera), listki laurowe i ziele angielskie.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
Około 20 minut przed końcem gotowania dodać drobno pokrojony jarmuż, a na końcu posiekany koperek.
Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.

Jeśli ktoś preferuję gęściejszy - to bigos można zagęścić odrobiną mąki (na końcu gotowania).