sobota, 20 lutego 2016

Żytnie guziczki budyniowe










 Inspiracja z blogu Fitkot.
Słyszeliście o ciasteczkach z dodatkiem suchego budyniu?
Naprawdę smakują przepysznie.
Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy.
Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę. 
Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty.
Cukier możecie zastąpić inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze.

 (do 40 niewielkich sztuk)
220g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000)
80g cukru (lub np. ksylitolu)
100g masła/margaryny
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru)
2 żółtka
Opcjonalnie:
  2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam)

 Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka po mleku) powycinać kółka.
  W każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko, a słomką zrobić dziurki "guzika".
(Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.)
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 12 minut w 180 stopniach.
Ostudzić.