środa, 10 lutego 2016

Zupa z kukurydzą i serkiem topionym






Pyszna i szybka zupa, którą możecie przyrządzić "po swojemu".
Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka.
 Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni.

mięso drobiowe na wywar (*)
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera

1 puszka kukurydzy
100g serka topionego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
żółty ser posypania (starty)

Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. 
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera).
Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą).
Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony. 
Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki.
Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem. 

(*) Zupę można przyrządzić na bulionie warzywnym. Wtedy na samym końcu - polecam dodanie 1 łyżki masła. Podkreśli to smak zupy i nada jej charakteru.