środa, 3 lutego 2016

Zupa ogórkowa



 
Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna.
Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna.
Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. 
Przygotowuję ją na różne sposoby.
 Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni.
Warzywa kroję lub trę na tarce..
 
mięso na wywar (preferuję kurczaka)
4 ogórki kiszone
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
  kawałek pora
1/2 cebuli
3 czubate łyżki śmietany 18%
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
sól, pieprz 
 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce).
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora.
Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*).
Całość dusić przez około 10 minut.
Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły").
Doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody ze słoika po ogórkach.
Jeśli jest odwrotnie możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku.)
 
Dodać śmietanę.

(*) Ogórków można nie dusić na patelni, ale wtedy zupka będzie mniej aromatyczna.
 
 Deska widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia".