poniedziałek, 29 lutego 2016

Szarlotka z masą orzechową










https://www.facebook.com/Di.gotuje
http://digotuje.blogspot.com

Przepis jest prosty, a efekt przepyszny!
Kruche ciasto, soczyste jabłka i masa orzechowa z żurawiną - idealnie współgrają ze sobą.
Ciasto nie jest za słodkie i zapewniam, że każdy zachwyci się jego smakiem.
U mnie cała porcja nie starcza na jeden dzień!

(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Ciasto:
340g mąki
80g masła/margaryny
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18% (płaska)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wnętrze:
3 jabłka (średnie)
1 puszka masy orzechowej (Helio)
50g suszonej żurawiny (Helio)
Dodatkowo:
orzechy włoskie (Helio)
suszona żurawina (Helio)

Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki zagnieść i wylepić nim boki oraz dno tortownicy.
(Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.)
Ciasto odstawić do lodówki - na około 10-15 minut.
W tym czasie umyte i obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka rozłożyć na schłodzonym cieście i posmarować 3/4 puszki masy orzechowej.
Całość posypać żurawiną i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 60-70 minut w 180 stopniach.
(Masa powinna być zapieczona.)
Ciasto po ostudzeniu posmarować resztą masą, ozdobić orzechami i pozostałą żurawiną.