piątek, 12 lutego 2016

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi







Przepis (z małymi modyfikacjami) z blogu: Cukrowa Wróżka.
Wspominałam o karmelizowanych płatkach - uwielbiaaaam je!
 Dlatego sernik w takim połączeniu jest rewelacyjny.
U mnie zniknął w niecałe 2 dni!
Masa serowa jest kremowa i delikatna.
Spód idealnie się kroi i nie rozpada, jest zwarty i wbrew pozorom - nie rozmiękły.
O kruszonce nie będę pisała, ale zawsze robię jej podwójną porcję - aby nie podjadać z ciasta.

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Płatki karmelizowane:
170g płatków kukurydzianych
100g masła
40g cukru
40g mleka w proszku/śmietanki do kawy
1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:

500g twarogu (użyłam z wiaderka)
1/2 szklanki śmietany 12/18%
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dodałam syrop waniliowy)

Przygotować płatki karmelizowane.
Płatki (można lekko pokruszyć) połączyć z cukrem, mlekiem w proszku/śmietanką do kawy i solą.
Całość zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać.
(Masło całkowicie powinno pokryć płatki.)
1/2 płatków wgnieść w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenie.
  Resztę rozsypać (równomiernie) na osobnej blaszce.
Obie porcje piec 25 minut w 135 stopniach.
  Formy wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
(Płatki początkowo będą miękkie, ale po wystygnięciu - stwardnieją.)
Przygotować masę serową.
Twaróg utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Całość przelać na spód z płatków.
Piec z parą wodną - 50 minut w 160 stopniach.
 (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. 
Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka. Pieczone w tradycyjny sposób też wyjdzie.)
Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać (lekko wgniatając) resztą płatków.