sobota, 20 lutego 2016

Serek z jogurtów greckich (labneh)



 Labneh - ser jogurtowy.
 Serek, który praktycznie robi się "sam".
Można go doprawić wg uznania lub pozostawić naturalnym.
Niżej podałam przykładowe proporcje (serek ze zdjęcia).
Z 700g jogurtu po 2 dniach otrzymałam 350g serka.

700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g)
Dodatkowo:
1/3 łyżeczka soli
1/3 łyżeczka czarnuszki (całej i mielonej - w sumie)
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 łyżki prażonej cebulki


Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką lub podwójnie złożoną gazą (użyłam pieluszki) i przelać jogurty greckie.
Jogurt wymieszać z przyprawami (lub zostawić naturalny), zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki.

Po 10-12 h powstanie serek do smarowania na kanapkę.
Po 24-48 h powstanie serek o konsystencji mielonego twarogu.
Po 3-5 dniach powstanie gęsty ser o kwaśniejszym i ostrzejszym smaku. Taki ser idealny jest do zrobienia kuleczek obtoczonych w przyprawach i zalanych oliwą. Można go przechowywać około 3 tygodni.