niedziela, 28 lutego 2016

Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym)








Przepis autorski (mój).
Lubię sałatki z niewielką ilością składników, ponieważ są szybkie i smaczne.
Ta jest jedną z nich - smakuje rewelacyjnie.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska.

1 kg pieczarek
200g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
1 por (biała część; średni)
Dodatkowo:
sól, pieprz

Pieczarki ugotować (w osolonej wodzie) i po ostudzeniu posiekać w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć (na długie wiórki) na tarce.
Wszystkie składniki wymieszać z sosem i doprawić do smaku.
Sałatkę schłodzić w lodówce.

(*) Użyłam gotowego sosu, który idealnie skomponował się ze smakiem sałatki i śmiało mogę go polecić. 
Można również wymieszać jogurt z majonezem (w proporcji 1:1), dodać 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i ulubione zioła.