piątek, 12 lutego 2016

Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową)





Przepis autorski (mój).
Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie!

700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów)
Marynata:
1/2 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu)
2 ziarna pieprzu
sól (do smaku)
suszone zioła (opcjonalnie)
Farsz:
1 duża cebula
100g pieczarek
50g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
sól, pieprz

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
(Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.)
Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i zalać marynatą.
Całość odstawić na około 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa.
Przygotować farsz.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni.
Dodać pokrojone (w kostkę) pieczarki i fasolkę szparagową.
Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki, dojdzie w piekarniku) i doprawić solą z pieprzem.
Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć w roladkę.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1-1,5 h w 180 stopniach.
(Pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem.)