wtorek, 2 lutego 2016

Puszyste placuszki na śmietanie







 
Przepis z blogu: Sio-smutki.
Lekkie, delikatne placuszki, które dają ogromny zastrzyk energii na dobry początek dnia.
Po usmażeniu nadal są puszyste i kremowe w smaku.
Jednym słowem - rewelacyjny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie!

(12 sztuk)
1 jajko 
2 łyżki gęstej śmietany 18% (czubate)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru (*)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
 olej do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać - na gładką masę.
(Użyłam widelca.)
Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron.
(Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**).
 
(*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane.
(**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi.
Idealnie smakują z cukrem pudrem, miodem - czy dowolnym sosem/syropem.