poniedziałek, 22 lutego 2016

Placki szpinakowe z gotowanego ryżu









 Placki są przepyszne i ostatnio smażę je prawie codziennie.
Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę.
Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja.
 Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła.
Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy SYS są naprawdę świetne i nie posiadają żadnej chemii. Dlatego uprzedzam - wszelkie hejty są zbędne. Przeczytajcie skład, spróbujcie - a sami się o tym przekonacie.

(około 12 sztuk)
2 szklanki ugotowanego ryżu ze szpinakiem firmy SYS (niepełna saszetka)
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem)
Opcjonalnie:
ulubiony sos

Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia.
(Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.)
Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Masę doprawić do smaku.
Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron.
 Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem.
Na zimno również są pyszne.